Аксиния Цветанова

Психотерапевт, психолог

Акценти:
"Ще си говорим за това как неосъзнатия страх от смъртта може да погуби живота ни, а съзнанието за нашата тленност да го спаси от пропиляване. За стремежа ни да се обезсмъртим и оставим следа. С едно изречение, ще опитаме крадешком да погледнем слънцето. Радвам се, че ще ви срещна в този женски форум!” Аксиния

Аксиния Цветанова е психотерапевт, който помага на хората да различат вътрешният си глас. След това бавно да се престрашат и да му се доверят. С времето да го заздравят и превърнат в основен свой авторитет. Според Акси, само когато изживяваме себе си, обогатяваме света. Опитите ни да спазваме предимно чужди изисквания и правила, водят до психологически симптоми и телесни заболявания. На жените днес, повече от всякога са им нужни сила и смелост, за да преминават през предизвикателствата на всяка своя възраст и криза с разбиране, мъдрост и достойнство. А това пътуване да ги обогатява и носи удовлетворение. Вярва в творческото начало на жената и нейната интуиция. Това, от което се нуждаем понякога, е малко подкрепа. От жени за жени! Затова тя е създадала арттерапевтичните карти “Отвътре навън”. Те са инструмент за любящо свързване със себе си, което можете да доразвиете творчески. Приятно е, когато всичко ни е “по мярка” – и роклята, и обувките, и живота.

Завършила е бакалавър “Психология”, магистър “Психология на личността” и следдипломна квалификация в Институт по Неорайхианска аналитична психотерапия. Психологическото знание е безкрайно, винаги има и още нещо, което чака да бъде видяно. Споделянето на това знание и създаването на невидима вълна от вътрешни промени в тези от вас, които ще прочетат нейните текстове, осмисля пътуването и тук на Земята.

Акси се надява да ви замисли и обърне към себе си. А за всичко друго ще се погрижи Живота.

Тема:

Да се взреш в слънцето

“Слънцето и смъртта не могат да бъдат гледани в лицето.”Франсоа дьо Ларошфуко

Контакти:

Facebook page: Аксиния Цветанова – Психолог и психотерапевт – Велико Търново

Website: http://psihoterapiata.com/

Предизвикахме всички лектори да отговорят на въпросите от въпросника на Марсел Пруст

Коя е Аксиния според този въпросник?

Въпросникът на френския писател Марсел Пруст, който датира от края на 19 век, е претърпял редица редакции и преводи. Има две истории за произхода на този въпросник:  според едната история младият френски писател Марсел Пруст седнал и измислил въпросите за забавление, и не само за това, а тъй като вярвал, че хората първо трябва да познават и разбират себе си и чак тогава ще могат да опознаят и разберат другите. Според друга, въпросникът е тръгнал от  Англия, а самият Марсел е отговарял на въпросника през 1886 по молба на приятелката си Антоанет Фор.

Този въпросник е бил попълван от едни от най-известните личности на нашето време.

 1. Как си представяш щастието? – Да имам смелостта да използвам целият си потенциал и да не избирам да летя с крилцата на врабче, след като притежавам размаха и силата на орел.
 2. Кой е най-големият ти страх? – че забравям да бъда вярна на покоя, радостта и лекотата. “Не можете да отгледате ябълки от семена на портокал и не можете да получите покой от борба. Вярата в суровия характер на живота превръща света в сурово място за живеене.” Страха, че участвам в това.
 3. Кое твое качество най- малко харесваш в себе си? Че понякога живея не това което искам.
 4. Кое е нещото което най-много не харесваш в другите? -Липсата на смелост да се изправят срещу тъмнината си, смятайки, че всичко е извън тях.
 5. Коя е личността на която най-много се възхищаваш? На тази която умее да влага цялата си страст във това което и е важно в момента. Да сменя посоката си на развитие и да си позволява да бъде докрай въвлечена във всяко избрано от нея приключение. Като Джейн Фонда, Майе Мъск, наскоро гледах последния филм на София Лорен, поразителна жена!
 6. Кое считаш за най- голяма екстравагантност? Харесвам екстравантността. Свързвам я със смелост и личен почерк. Когато имаш какво да кажеш чрез нея е вдъхновяващо. Не ми допада безцелната безвкусна провокация. Колко голяма е, зависи от това кой я наблюдава.
 7. Как се чувстваш в момента? Водя задълбочени разговори със своето човешко безсилие или по- скоро помирявам се с лимитите си. Интересно и помъдряващо е макар и доста неприятно.
 8. В какви случаи си позволяваш да лъжеш? Ако честността ми би навредила на някого.
 9. Какво най- много не харесваш във външността си?– Опитвам да се грижа добре за себе си, вместо да се оценявам. Това умение ще го развивам докато съм жива.
 10. Коя от личностите в наши дни не харесваш? Политиците ни.
 11. Кое е качеството, което цениш най-много в мъжете?-Чувствителността.
 12. Кое е качеството, което цениш най-много в жените?-способността да бъдат като утроба. Да могат да поберат и износят това което им поднася живота.
 13. Кои са думите или фразата които използваш най-често? – не се бях замисляла. Ще положа съзнателно усилие да казвам по- често: Радвам се за теб! Благодаря ти! Обичам те!
 14. Какво или кой е най- голямата ти любов? Живота- макар и доста често да сме скарани.
 15. Кога и къде си се чувствала най- щастлива? – Когато за първи път видях децата си.
 16. Кой е таланта който си мечтаеш да имаш? – да свиря на китара.
 17. Ако можеш да промениш една своя черта коя черта би избрала? – С удоволствие бих се отказала от контрола.
 18. Кое считаш за най-голямото си постижение? Че се научих да се изправям пред страховете си.
 19. Ако предположим, че е възможно човек да се прероди, като какво би предпочела да се преродиш? Като човек или нещо друго? Човек, но този път мъж. Интересно ми е да преживея и такъв земен опит.
 20. Къде най-много би искала да живееш? Близо до морето. През прозореца си да виждам как се променя през часовете на деня и различните сезони.
 21. Коя е най-ценната вещ, която притежаваш? Малките бележки със сърчица, рисунки и “Мамо обичам те!” А иначе, ако определям ценността на една вещ спрямо това колко я използвам, определено е телефона.
 22. Кое би определила като най-тежка форма на страдание? Липсата на желание за живот, загубата на вяра, смисъл и посока. И разбира се да съм свидетел на страданието на любим човек. 23. Кое е любимото ти хоби? Пътуването и срещата с непознати места и хора.
 23. Коя е най-голямата ти победа над себе си? – Да не си усложнявам живота и да попадам с гордост в ролята на жертва.
 24. Какво за теб е психотерапията? Невидимо лекарство с видим резултат и голяма сила. Учи на връзка със себе си в добро и зло.
 25. Довърши изречението: „Животът е…“ път по който чудесата са естествения резултат от избирането на любовта.
 26. Определи себе си с три думи. Радост, вдъхновение и топла сила.
 27. Твоето пожелание към читателите на Online Life Academy. Припомняйте си всекидневно мисълтта на Марк Твен- “Съревнованието е смъртта на радостта!” Себеизразявайте се с финес и елегантност! Няма медали, първенци и състезания. Никой не крие любовта от нас. Ние се крием от любовта. Сложете край на криеницата и се наслаждавайте на живота! Или поне опитвайте, и опитвайте, и опитвайте…

 

 

Social Share