Светла Банкова

Психолог, психотерапевт

Акценти:
Заболяванията на щитовидната жлеза вече са епидемия в цял свят, като според водещи лекари и учени тези заболявания (хипотиреиодизъм, хипертиреиодизъм, Базедова болест, болест на Хашимото, рак на щитовидна жлеза, възли и тумори) засягат над 1 милион българи. Всяка четвърта българка страда от някакво разстройство на щитовидната жлеза, като те са и една от най-честите причини за безплодие. Всички тези заболявания, освен физическите симптоми, са придружени и с множество психични симптоми като депресия, тревожност, паническо разстройство, емоционална лабилност и избухливост, липса на енергия, безсъние и умора. За възникването им принос имат неразрешени емоционални конфликти, специфични семейни обстоятелства, хроничен стрес и отключващи стресови събития, както и характерови особености на индивида или комбинация от тези фактори. И някъде по пътя на добре планирания ни живот ние загубихме посоката, кое е важно и кое не, от къде идват силите ни и къде отива енергията ни... Забравихме да се обичаме и да сме си важни.
Никога не е късно да пренастроим компасите си отново, за да постигнем здраве и благополучие в живота!

Светла Банкова е психолог и психотерапевт, магистър по психология от American Public University, West Virginia, USA. Завършила е четиригодишен курс на обучение по аналитична неорайхианска психотерапия към Westdeutsche Akademie, Лугано, Швейцария. Допълнителна специализация от “Coach Training Alliance”, USA, специалност Life Coaching и Career Management, по акредитираната програма от International Coaching Federation. Член на Европейската Асоциация по Психосоматична медицина и Общество за изледване на психотерапевтичната интеграция (SEPI). Член на Управителния съвет на Българска Асоциация по психотерапия. Основател на „Институт по психосоматика и интегративна психотерапия“, първия институт в България за следипломна специализация на студенти по интегративна психотерапия и психосоматика. Автор е на няколко книги, свързани с психосоматика на щитовидна жлеза, като най- популярна е Mental, Еmotional and Psychological Аspects of Thyroid Disorders. Съставител и съавтор на Life Manual for 21-st Century Women. Автор на множество статии и публикации в областта на психосоматиката и интегративната психотерапия.

Тема:

Психосоматика на щитовидна жлеза: къде се изгубихме по пътя?

Контакти:

Websites: IntegrativeTherapyBg.com; Bezproblemi.com

Email: info@integrativetherapybg.com

Mobile: 0885 26 44 00

Предизвикахме всички лектори да отговорят на въпросите от въпросника на Марсел Пруст

Коя е Светла според този въпросник?

Въпросникът на френския писател Марсел Пруст, който датира от края на 19 век, е претърпял редица редакции и преводи. Има две истории за произхода на този въпросник:  според едната история младият френски писател Марсел Пруст седнал и измислил въпросите за забавлениеи не само за това, а тъй като вярвал, че хората първо трябва да познават и разбират себе си и чак тогава ще могат да опознаят и разберат другите. Според друга, въпросникът е тръгнал от  Англия, а самият Марсел е отговарял на въпросника през 1886 по молба на приятелката си Антоанет Фор.
Този въпросник е бил попълван от едни от най-известните личности на нашето време.

 1. Как си представяш щастието?

Когато живея, работя и творя съгласно собствения ми ценностен компас. Когато не се отклонявам от моя си път и не се деля от интуицията си. Безпаметния, непрекъснат сън. Когато съм с приятели, говорим си глупости и просто се наслаждавам на компанията и разговорите ни. Когато си слагам обувките за танго в чантата. Когато дишам с морето. Мъркането на котката до мен. Прегръдка на приятел. Разни неща могат да ме направят щастлива, аз самата се изненадвам всеки път.

 1. Кой е най-големият ти страх?

Че може да не ми стигне времето за всичко, което искам да направя. Че физически мога да стана зависима от близките ми и вероятно ще дойде момент, когато няма да мога да ходя, да чета или да се грижа за себе си. Че няма да съм до децата, когато имат нужда от мен. Че ще дойде ден, в който няма повече да чуя гласа на родителите ми. Всички човешки страхове не са ми чужди. Сменят се в различни периоди от живота ми, но по-скоро са страхчета, а не страховища.

 1. Кое твое качествонай-малко харесваш в себеси?

Нетърпението и припряността ми.Свръхотговорността ми.

 1. Кое е нещото, което най-много не харесваш в другите?

Безотговорността, към себе си и към другите.

 1. Коя е личността, на която най-много се възхищаваш?

От много хора съм се възхищавала и от много съм се учила. Някои от тях: Ървин Ялом, Мерил Стриип, Мая Ангелоу и други.

 1. Кое считаш за най-голяма проява на екстравагантност?

Да си купиш чанта за 400 лв. когато не знаеш кога пак ще имаш пари.

 1. Как се чувстваш в момента?

Бързаща. Понякога уморена, но удоволетворена.

 1. В какви случаи си позволяваш да лъжеш?

Когато преценя, че истината ще донесе повече вреда. И дори тогава не лъжа, по- скоро премълчавам или си подбирам най-внимателно думите и израза на емоциите си.

 1. Какво най-много не харесваш във външността си?

А, вече сме приятелки с външността ми. Научих се да си приемам бръчките, петната по кожата на ръцете, белите ми коси, очилата и разни други „бонуси“ на възрастта.

10.Кояотличностите в наши дни не харесваш? 

Арогатните и безпардонни личности. Наглите такива. Неморалните.

 1. Кое е качеството, което цениш най-много в мъжете?

Отговорност. Честност. Трудолюбие.

 1. Кое е качеството, което цениш най-много в жените?

Интуиция, способността им да се заявяват, мекота им. По последното още работя.

 1. Кои са думите или фразата, които използваш прекалено често?

На човек,койтознае на къде върви и Вселената прави път.

 1. Какво или кой е най-голямата ти любов?

Мисля, че се оказа работата ми, в различните й форми и прояви. Ако не е най-голямата, със сигурност е най-трайната.

 1. Кога и къде си се чувствала най-щастлива?

Раждането на дъщеря ми. Всеки път, когато натиснех клавиша „send” или “publish” за книгите и статиите ми. Всеки път, когато се разделям с пациент, защото вече няма нужда от мен. Когато получавам имейл или съобщение, че съм променила нечий живот към по-добро. Създаването на института ми. Когата съм сама с морето. Постиженията на децата и когато видя, че се справят сами.Дълбоките въпроси на студентите ми. Когато приключа проект. Когато видя на телефона изписано „МАМА“.

 1. Кой е талантът, който си мечтаеш даимаш?

Да пея. Не ми се удава.

 1. Ако можеше да промениш една своя черта, коя черта би избрала?

Не е една: милост към себе си и търпение. Припряността ми. Свръхотговорността ми.

 1. Кое считаш за най-голямото си постижение?

Рисковете, които съм поемала. Смелостта ми да се боря за това, в което вярвам. Самодисциплината ми.

 1. Ако предположим, че е възможно човек да се прероди, като какво бипредпочела да се преродиш? Като човек или нещо друго?

Човек.

 1. Къде най-много би искала да живееш?

Живяла съм и на други места, но не бих заменила България с никоя друга, корените ми са прекалено силни. И ако трябва да съм по-конкретна, София е моя град, поне за сега.

 1. Коя е най-ценната вещ, която притежаваш?

Един буркан, в който има бележка от баба ми ”Мерудка“ (за магданоза, който ми изпращаше, когато беше жива). Някак си в нея е записана вечната й любов и грижа към мен.  И една снимка, на която сме баба ми, майка ми, аз и дъщеря ми.

 1. Кое би определила като най-тежка форма на страдание?

Мързел, в съчетание с глупост.

 1. Кое е любимото ти хоби?

Тангото и неговата музика. Цветята ми. Да пътувам.

 1. Коя е най-голямата ти победа над себе си?

Страховете ми, срещу които съм се изправяла.

 1. Какво за теб е психотерапията?

Придружаване, различен поглед върху ситуацията, доброволно израстване, поемане на риск.

 1. Довърши изречението: „Животът е...“

„…шарен. Ако нямаш пикове и спадове, значи си мъртъв.”

 1. Определи себе си с три думи:

Любов. Смелост. Труд.

 1. Твоето пожелание към читателите на Online Life Academy.

Не спирайте да си задавате въпроси и да мислите, да бъдете критични.Чувствайте, още не е незаконно!

 

Social Share