Дора Прангаджийска

Психолог, психотерапевт, автор, преподавател

Акценти:
Възрастта от 20 до 40 години е период на изразяване на майката или бащата в нас. Отглеждаме децата си или пък мечтаем да сме родители. Любовта и енергията ни е насочена навън. Ангажирани сме с това да предпазваме, храним, възпитаваме, образоваме. С настъпването на пубертета тийнейджърът се подготвя за раздялата с родителите си. За това да тръгне по своя си път, така както всяко живо същество. И природата го е подготвила за тази раздяла. Нерядко ние, родителите, придаваме трагичност на този процес, а детето няма нужда от това, за да може смело да случва живота си. Понякога родителите обмислят осиновяване, за да продължат родителската си мисия. Да реализират родителството отвътре-навън. А във всеки от нас живее един малчуган, който копнее да бъде осиновен и това е нашето вътрешно дете. Защото често, в грижата за децата си, забравяме за него, а то също очаква любов,внимание, реализиране на мечтите му. Възрастта след 40 е време хем да „пуснем“ децата си, хем да обърнем фокуса към себе си и да си дадем в максимална степен всичко онова, което не сме получили ние самите като деца, тийнейджър

Дора Прангаджийска е Неорайхиански аналитичен психотерапевт, магистър по педагогика и психология. Преподавател по Динамична психология. Занимава се с индивидуална и групова психотерапия. Води лекции, семинари и психотерапевтични работилници на различни теми. Специалист в работата с осиновени хора и родители, осиновили деца. Автор на книгите „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ и „Не за всичко са виновни родителите ни“.

През 2018 г. е номинирана за „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България, връчвана от„Национална мрежа за децата“. През 2019 г. получава награда на Mila.bg и в. „24 часа“ „Вдъхновителки“.

 

Тема:

Да пуснем децата си и да “осиновим” вътрешното си дете

Контакти:

Website:  https://doraprangadzhiyska.com/

 

 

 

Social Share