Марти Иванова

Холистичен терапевт

Акценти:
Годините след 40 са един особен период за жената. Истински крайъгълен камък в пътя на живота ни, от който насетне поемаме в нова посока. Накъде да бъде завоят обаче, зависи от поредния голям избор, който имаме силата да направим. Животът ни след 40 търпи промени в толкова много аспекти – започваме да търсим по-дълбок смисъл, социална реализация, подлагаме на истинско изпитание досегашния си път, постижения, грешки и пропуски. И преди всичко – подлагаме на изпитание Себе си. Тялото е първото нещо, в което се вглеждаме критично и виждаме промените идващи със зрелостта. Неодобрението към визията и уменията на тялото ни може да бъде истински препъни камък. Вместо това обаче, можем да го превърнем в скала, върху която да стъпим, за да открием нови хоризонти пред себе си. Ако тръгнем по пътя на глобалната мания “да изглеждаме съвършено”, рискуваме да забуксуваме в още нехаресване, самокритика и огорчение. Чувствали ли сте някога, че ако постигнете мечтаното тяло, това ще бъде решението на всичките проблеми, които имате в живота си? Едва тогава ще се оправи самочувствието, взаимоотношенията, кариерата дори. Разбира се, ако поемем в тази посока, това би било път без изход. В несъвършенствата на тялото и непрестанните ни опити да ги отстраним, проектираме далеч по-дълбоко съдържание. И това са дългогодишни натрупвания на неизцелени травматични преживявания, вярванията които имаме за себе си, за себестойността ни, за мястото ни в този свят. Колкото и да сме ги потискали и замаскирали през годините, те избухват по нов начин и с нова сила, когато преминем към сладката зрялост на 40+. Ето затова искам да задам този въпрос – нима не си заслужава да надникем в тези свои дълбини? Да намерим неизцелените рани, да пренапишем картината, която имаме за себе си. И веднага след това, оформянето на мечтаното тяло ще се окаже по-близо от всякога. Каня ви да се гмурнем заедно в дълбокото, за да направим това добро за себе си. Да изцелим раните, да преодолеем самокритиката и да стъпим върху нова здрава основа. Там, където можем да изградим нова здрава партньорска връзка с телата ни, приемане и любов към себе си. Каня ви да преоткрием своето тяло след 40 и да го заобичаме отново.

Марти Иванова е холистичен терапевт, майстор-практик и преподавател по енергийна психология към Британската академия по ТЕС и Пренареждане на Матрицата, и Българска асоциация за енергийната психология. Обучава на методите на енергийната психология както професионалисти от помагащите професии, така и хора, търсещи работещи методи за самопомощ, решения в житейските предизвикателства и по-добър живот. Автор на популярния сайт за личностно развитие и психология – Свой Избор.

Казва за себе си:

“Мисията ми е винаги да ти напомням, че силата на изцелението е в твоите ръце; че винаги можеш да активираш любовта и да изградиш живота си наново и никой не може да ти отнеме силата да бъдеш емоционално и душевно свободен”

Тема:

Преоткрий тялото си след 40 и се заобичай отново

Website: Свой Избор (статии, практики, събития): http://www.svoizbor.com/

YouTube: (лекции, практики, интервюта): https://www.youtube.com/user/mgenkova

 

Предизвикахме всички лектори да отговорят на въпросите от въпросника на Марсел Пруст

Коя е Марти според този въпросник?

Въпросникът на френския писател Марсел Пруст, който датира от края на 19 век, е претърпял редица редакции и преводи. Има две истории за произхода на този въпросник: според едната история младият френски писател Марсел Пруст седнал и измислил въпросите за забавление, и не само за това, а тъй като вярвал, че хората първо трябва да познават и разбират себе си и чак тогава ще могат да опознаят и разберат другите. Според друга, въпросникът е тръгнал от Англия, а самият Марсел е отговарял на въпросника през 1886 по молба на приятелката си Антоанет Фор.

Този въпросник е бил попълван от едни от най-известните личности на нашето време.

1. Как си представяш щастието?

То е в мигновенията, проблясъци, които ако успееш да забележиш и оцениш, и свържеш, ще получиш щастливата приказка на живота си. То е в сладкия аромат на дъщеря ми, сгушила се в мен. В топлите лъчи на слънцето, които галят лицето ми и мога да спра, за да им се насладя. В тишината на брега, когато съм сама с морето и аромата на утрото. Мигновението в което уловим погледите си с любимия мъж.

2. Кой е най-големият ти страх?

Сякаш животът омекоти и внесе мир в огромна част от страховете ми. Но това винаги остава като надежда – да не стане нещо с любимите ми хора и децата ми.

3. Кое твое качество най-малко харесваш в себе си?

Критичността, която все още понякога намира повод да се озъби.

4. Кое е нещото, което най-много не харесваш в другите?

Безотговорността и бездействието.

5. Коя е личността, на която най-много се възхищаваш?

Всяка личност, която оставя след себе си нещо ценно и добро в полза на другите .

6. Кое считаш за най-голяма проява на екстравагантност?

Ярките цветове и крещяща младежка лудост, демонстрирана от хора в много зряла възраст.

7. Как се чувстваш в момента?

Готова за нови приключения.

9. Какво най-много не харесваш във външността си?

Достатъчно дълго време не харесвах разни части от външността си. Научих се да приемам и обичам всички тях. В мир сме.

10. Коя от личностите в наши дни не харесваш?

Не са малко. Нароиха се арогантни, самовлюбени властолюбци с празни глави и души.

11. Кое е качеството, което цениш най-много в мъжете?

Сила и интелигентна твърдост в действие.

12. Кое е качеството, което цениш най-много в жените?

Мекота и нежност, която интелигентно направлява и подкрепя.

13. Кои са думите или фразата, които използваш прекалено често?

Мислите, думите ти, подкрепени от силна емоция, които най-често отправяш към себе си, създават реалността ти.

14. Какво или кой е най-голямата ти любов?

Откривам любовта в различните ѝ измерения. Малката ми дъщеря ме научи на нов вид любов. Миговете вглъбяване навътре и общение с онзи безграничен разум, който наричаме Бог, е най-разтапящата и разтваряща ме любов. Когато съм в нея, любовта струи от мен дори към онези субекти и явления, които иначе предизвикват противоречиви емоции.

15. Кога и къде си се чувствала най-щастлива?

Влюбването в мъжа ми, сватбата ни, първите мигове с децата, откриването и растящия успех в призванието ми, раждането на сайта ми Свой Избор, всеки успех в нов проект. Благодарността в очите на клиентите и учениците ми. Пътуванията и почивките със семейството.

16. Кой е талантът, който си мечтаеш да имаш?

Умението да съм по-организирана и последователна в стъпките към поставената поредна голяма цел.

17. Ако можеше да промениш една своя черта, коя черта би избрала?

По-голяма мекота и търпение в отношенията, вместо твърдост и критичност.

18. Кое считаш за най-голямото си постижение?

Личното си прекрояване – от крайно неуверено, подтискано, гневно неосъзнато момиче, до зряла жена със здравословно самочувствие и ясно осъзната себестойност, в емоционален, ментален и физически баланса.

19. Ако предположим, че е възможно човек да се прероди, като какво би предпочела да се преродиш? Като човек или нещо друго?

Човек.

20. Къде най-много би искала да живееш?

България.

21. Коя е най-ценната вещ, която притежаваш?

Вещите са тук, за да ми служат. След дълго търсене в ума си, не откривам такава ценна вещ. Явно наистина съм се научила да не се привързвам към тях

22. Кое би определила като най-тежка форма на страдание?

Тоталната несъзнателност за това, което се случва в ума, душата и емоциите ти и силата му върху целия ти живот. Доброволното потъване в жертвеност и безсилие, допълнено от нежелание да потърсиш отговори, решения и промяна в себе си.

23. Кое е любимото ти хоби?

Писането, разходките в планината и гората

24. Коя е най-голямата ти победа над себе си?

Изцеляването и прекрояването на ниската ми самооценка и нуждата от одобрение от другите.

25. Какво за теб е психотерапията?

Свещен процес на себеопознаване и изцеление на болките ти. Среща със себе си. Нужното пътешествие навътре, за да си разчистиш нови пътища навън.

26. Довърши изречението: „Животът е…“

Преживелищен път на приключения, учение, развитие и разгръщане. Израстваш за да се върнеш пак към себе си, но на ново ниво. И после – пак.

27. Определи себе си с три думи:

Израстване. Трансформация. Притихване.

28. Твоето пожелание към читателите на Online Life Academy.

Бъдете отворени към даровете на живота, търсете ценното във всеки миг, задавайте си качествени въпроси, за да намирате качествени отговори. Помнете, че вие сте творците на живота си и никой, и нищо не може да ви отнеме правото на свободен избор.

 

 

Social Share